Houbové obaly mohou přinést ekologickou revoluci

PRAHA  – Stále horšímu životnímu prostředí mohou pomoci obaly vyrobené z hub.  Ty už dnes v některých firmách začínají nahrazovat polystyren, který se dá velice složitě recyklovat. Houbový obal je naopak velmi šetrný k přírodě a rozloží se během několika týdnů.

Zatím se materiál využívá například při výrobě designových ekologických věcí. Přímo jako obaly je zatím používá počítačová firma Dell, která v nich přepravuje velké servery. Teď se chce přidat i největší světový výrobce nábytku Ikea. Vzhledem k tomu, kolik zboží baleného do polystyrenu prodává, to může znamenat obalovou eko-revoluci.

Nový materiál je tvořen podhoubím a rostlinnými zbytky. Materiál vynalezla před deseti lety americká společnost Evocative, říká mu přímo „houbové obaly“. Výroba je velmi jednoduchá. Houby se implantují do forem naplněných vlhkým odpadem, například rostlinnými zbytky ze zemědělství. Volné místo pak během několika dnů proroste podhoubím, které materiál spojí dohromady a dá mu pevnou strukturu. Nakonec se obal vysuší a může se expedovat.
 
Text: Libuše Čapková
Ilustrační foto: Archiv