Zemřel kytarista Jeff Beck

Hudební svět zastihla smutná zpráva – v úterý 10. ledna odešla jedna z největších hudebních legend, britský kytarista Jeff Beck. „Jménem jeho rodiny s hlubokým a hlubokým smutkem sdílíme zprávu o odchodu Jeffa Becka. Poté, co se náhle nakazil bakteriální meningitidou, včera v klidu zemřel. Jeho rodina žádá o soukromí, zatímco zpracovává tuto obrovskou ztrátu,“ uvedly oficiální zdroje hudebníka o den později.

Kytaristu Jeffa Becka mohli fanoušci vidět v České republice 11. července 2022 v 02 univerza v Praze, kde si zahrál i jeho speciální host – herec a hudebník John Depp. Osminásobný držitel Grammy a člen rockové síně slávy Jeff Beck se známým hercem a hudebníkem v roce 2020 společně nahráli skladbu Isolation, následně nahráli společné album a odehráli několik koncertů v Anglii  včetně dvou vystoupení v londýnské Royal Albert Hall, poté následovalo společné evropské turné.

Jeff Beck, který si vybudoval jednu z nejvlivnějších kariér v rockové historii, je všeobecně uznáván jako jeden z nejtalentovanějších a nejvýznamnějších kytaristů na světě a hrál po boku těch největších velikánů rocku, bluesu a jazzu. Během své více než padesátileté hudební kariéry získal Beck neuvěřitelných osm cen Grammy, časopis Rolling Stone ho zařadil mezi „100 nejlepších kytaristů všech dob“ a dvakrát byl uveden do Rock&Rollové síně slávy. Jednou jako člen Yardbirds a poté znovu jako sólový umělec. V létě 2016 oslavil kytarový virtuos svých 5 hudebních desetiletí mimořádným koncertem na slavném Hollywood Bowl. Beck v roce 1965 skvěle nahradil Erica Claptona na postu hlavního kytaristy Yardbirds a později založil The Jeff Beck Group, ve které Rod Stewart zastal roli zpěváka a Ron Wood roli baskytaristy. Jejich fenomenální alba – Truth (1968) a Beck-Ola (1969) – se stanou klenotem pro hardrockery. Neustávající Beckova kariéra nesla ovoce, v roce 1973 založil Beck superskupinu, power trio s baskytaristou Timem Bogertem a bubeníkem Carminem Appicem a opět rozbili předsudky lidí o tom, jak má znít rockový kytarista.

Album Flash z roku 1985 udrželo Becka v centru dění a s písní “Escape” získal cenu Grammy za nejlepší rockovou instrumentální skladbu. Druhá Grammy přišla za jeho “Guitar Shop” s Terrym Bozzio a Tonym Hymas. Třetí Grammy získal za “Dirty Mind” z alba You Had It Coming v roce 2001. V roce 2009 vyšlo platinové album Performing This Week… Live at Ronnie Scott’s, a Beck získal další cenu Grammy za „A Day In The Life“.

Beckovo úžasné sólové album z roku 2010, Emotion & Commotion, přineslo dvě další ceny Grammy; Beck byl nominován v pěti kategoriích a domů si dovezl tři: nejlepší rockový instrumentální výkon za „Hammerhead“, nejlepší popový instrumentální výkon za „Nessun Dorma“, obě od Emotion & Commotion, a nejlepší popová spolupráce s vokály za „Imagine“, ve spolupráci s Herbie Hancockem.

Jeho album Rock ‘N’ Roll Party Honoring Les Paul bylo v roce 2012 nominováno na cenu Grammy za nejlepší rockové album. V roce 2016 vydal Loud Hailer a v roce 2017 vyšel Jeff Beck: Live At The Hollywood Bowl, oba s velkým ohlasem u kritiků.

Zdroje:

Facebook Jeff Beck

V článku byl použit text z oficiální Liver Music, tisková zpráva ke koncertu Jeff Beck/Johny Depp.

(-jh-)

 

www.jeffbeck.com

https://www.facebook.com/jeffbeck