Herci, zpěváci, muzikanti, celebrity……….. a ti druzí – falešní

Fake, fejk, fejkový profil, určitě jste se s tímto pojmem na internetu nejednou setkali. Falešné profily byly, jsou a budou a nejspíš to neovlivní nikdo, to je prostě internet. Ale co se již ovlivnit může je ostražitost uživatelů internetu, aby nenaletěli podvodníkům.

Falešné profily mají zahraniční celebrity a umělci, ale jsou i u nás. Čím slavnější osoba, tím více má neoficiálních profilů, jak se dá takový fejk víceméně i nazvat – pokud s tímto profilem nevzniká fanouškům nějaká újma. Falešné profily jsou zakládány z nejrůznějších důvodů – buď se jedná o neoficiální podporu fanoušků (pak je na místě, aby takto svůj profil označili, případně ho nazvali fanklubem, pokud se v něm nachází více „přátel“), anebo se často jedná o nějaké stalkery, kteří milují tu svoji celebritu až tak moc, že jsou zvědaví, co mu lidi píší. Zejména fanynky směrem k hudebníkům a hercům by měly být opatrné, co vše do takových profilů posílají za zprávy a fotografie – v lepším případě se jedná o nějakou vyšinou fanynku či fanouška, kteří jsou jen zvědaví na koresponcenci. V horším se může jednat o podvodníky, kteří si začnou s fanoušky psát a poté je na základě zaslaného obsahu korespondence začnou vydírat, aby jim poslali peníze, pod pohrůžkou zveřejnění jejich veřejně nepublikovatelných fotografií a podobně. Sice tu máme umělou inteligenci, takže za nějaký čas si takovou fotografii zloději vyrobí nejspíš i bez nás, ale momentální praxe je taková, že se tu pracuje hlavně se skutečně zaslaným materiálem.

Koncepce podvodu je vždy víceméně stejná. Falešná celebrita si založí fejkový profil, třeba na Facebooku či jiné síti, a doslova jako houby po dešti se tato komunita podvodníků rozlezla na TikToku. Jedno se dá ale předpokládat a sice, že skuteční okupovatelé těchto falešných účtu se nejspíš domnívají, že celá ženská populace, zejména ženy v Evropě, jsou asi natolik naivní, že jim skočí lidově řečeno na špek. Je pravda, že informovanost je například v našich českých luzích a hájích dostatečná v oblasti falešných generálů a princů z Dubaje, ne však již informovanost z oblasti fejkových celebrit. Možná proto, že našinec se s TikTokem teprve mnohdy a mnohde seznamuje, v dosti firmách byl zakázán a Facebook je rozšířen mezi méně naivní cílovku, takže občas tam sice nějaký ten generál či aspoň voják americké armády s dospívající dcerou hledající maminku právě v Čekrepablik vleze, ale když vidí, že se lidi spíše jeho pokusům zasmějí nebo ho rovnou zablokují, začne se snažit v jiné internetové galaxii. Jakou je třeba právě TikTok, kde na ně narazíte několikrát denně.

A jak vlastně takový podvodník pracuje? Jednoduše. Obchází profily známých osobností a sleduje, kdo kde co jak lajkuje a komentuje. Zejména ženy zasílající na pravé profily (a někdy i fanouškovské) do diskusí srdíčka a zamilované smajlíky, jsou dobrým terčem a vidinou úspěchu. Takový filuta stáhne fotku, například na TikToku i celá videa – a založí z nich fake profil, který označí zpravidla nějakým lákavým označením jako „private“, chat, atd. Jelikož síť Tikťok neumožnuje napsat druhému člověku zprávu, dokud není „přítelem“, má „fejkař“ smůlu a musí se nějak k tomu přátelství dopracovat. A tak co udělá je, že vleze na profil své budoucí oběti a začne poctivě všechno komentovat a lajkovat. Olajkuje oběti fotky, olajkuje jí psa, uvařenou kávu, upečený koláč nebo místní manifestaci, návštěvu lesa, ZOO, olajkuje a okomentuje i naprosté bláboly, které si někdo vyvěsí jako status, a napíše nejlépe komentář typu my beautiful, my wonderful, my love, my dearest cute fan, you are great, it is great a podobně, i kdyby dotyčná fanynka či fanoušek vypadali jako strašák do zelí, jejich pleť připomínala kůru ze stoletého stromu a napsali status jako po flašce Jacka Danielse. Po určité době každý fanoušek či fanynka vyměkne, veškeré láskyplné reakce, kdy skamer navíc lajkuje mezi příspěvky kdejaký nesmysl, a neopomene poslat své budoucí oběti i „follow“. Kdo by neobměkl, obměkne samozřejmě i srdce fanynky či fanouška (dále jen „fanynky“, neboť nejčastější obětí bývají právě důvěřivé ženy kolem 50 – 70 let). Fanynky ne nejmladšího věku totiž často trpí samotou a pokud jim napíše právě jejich oblíbenec, čí srdce by obratem nezahořelo láskou. Filutu si přihodí do přátel a v tu chvíli má podvodník možnost zahájit svoji nekalou činnost.

Komunikace začíná zpravidla nevinným „ahoj jak se máš, odkud jsi“, následně se to převrhne na „jsi krásná, úžasná, speciální, jiná než ty druhé, tajemná“, a bůhví co ještě. Taková paní si pak často neuvědomí, proč by dotyčná celebrita měla psát zrovna jí, a ve víru lásky, kterou jí budou určitě kamarádky závidět, je schopna udělat pro svého fešáka celebritu cokoliv.

Celebrita se cca po dvou týdnech, podle levelu důvěřivosti své potenciální oběti i dříve či naopak později, rozhodne pro další krok. Protože je ta celebrita a je pronásledována fanoušky, ale zrovna s tou dotyčnou si fakt chce ale nutně chce a chce psát, a to fakt přátelsky až důvěrně, přesunou se z bezpečnostních důvodů jinam. Fanynka prostě musí pochopit, že on si musí nějak ověřit, že se jedná právě o ni a není fejk, že musí být opatrný, štvavá media a tak. Prostě jí napovídá cokoliv. Taková fanynka pak hnána láskou a hormony způsobenými virtuálním (a v budoucnu třeba i fyzickým) setkáním se slavnou osobností a kývne prakticky na cokoliv. Takže poslušně si do svého WhatsUp přidá mobil skamera, pardon „celebrity“… a na důkaz své věrnosti k celebritě mu dokonce pošle fotografii nebo video. Skamer neváhá a slíbí na oplátku totéž – i fanynka přece musí mít tu správnou jistotu, že je to skutečně on. Pokud je fanynka trochu chytřejší, skamer si nahodí třeba v počítači na plochu video se skutečnou celebritou, a mobilem do konverzace vyrobí pro fanynku „živák“. Pokud je fanynka dostatečně naivní, spokojí se s informací, že bohužel na druhé straně právě chudákovi umělci spadla wifina, došla mu data, přijel mu dopravce se zásilkou jeho cédéček nebo balíky s autobiografickou knihou, prostě cokoliv, aby tu aktuální fotku nemohl poslat. Sice je fakt, že některé fanynky jsou natolik jednoduché, že i kdyby jim poslal na fotce někoho jiného, často ani nepoznají, kohože to vlastně milují, ale – takhle nějak to prostě funguje.

Tím je zpečetěna jistota, že „celebrita může fanynce věřit“. No a nyní je to již na kreativitě zloděje a tvárnosti fanynky, za jak dlouho se mu povede fanynku dostatečně zmanipulovat. Pod nejrůznějšími důvody, jako úmrtí v rodině, zablokování karty, shánění peněz na nemocnou babičku, mladou umírající příbuznou, nemocné dítě, psa, protézu, cokoliv, na něj samotného, neboť má nevyléčitelnou chorobu a potřebuje nutně peníze na nemocnici a operaci, ale nemůže žádat veřejně, protože by se to dozvěděla media, atd… prostě vymyslí cokoliv, co povede k tomu, aby oběť poslala dotyčnému peníze. Někdy je oběť natolik důvěřivá, že je svému finančnímu predátorovi pošle dokonce opakovaně a dokonce někdy přijde i s tím návrhem sama. Když nezabere nemoc, zabere láska, takže tací podvodníci najedou na postupné zmanipulování fanynky, které je samozřejmě v přímé úměrnosti s hloupostí dotyčné, nebo chcete-li, důvěřivostí, naivitou a především ztrátou soudnosti. A skamer samozřejmě zatlačí na pilu a když cítí, že nemocná babička nebo umírající pes a vybírání na charitu nezabralo, přejde na model standardního amerického vojáka a začne požadovat peníze, aby měl na letenku a hotel, až za ní přijede na návštěvu. Láska je láska a on ji prostě musí vidět naživo, strávit s romantické či jiné chvíle… Kdyby taková fanynka v tu chvíli uvažovala, musí jí dojít, že tak populární celebrita jistě netrpí finanční nouzí, a kdyby navíc aspoň logicky myslela, uvědomí si při pohledu na kalendář, váhu a zrcadlo, že její atraktivnost věkem vzala za své natolik, aby například slavný herec, zpěvák či princ z Dubaje chtěl zrovna ji, i kdyby mu měla snad z horoucí lásky za svitu měsíce zašívat ponožky, jako tak činí fiktivní ruské krasavice pro evropské muže.

Tato forma komunikace je dá se říct, na stejné či hodně podobné lodi, jako u nás profláklí generálové a američtí vojáci s dospívajícími dcerami, hledajícími pro ně zoufale maminku, stejně jako ruské -náctileté krasavice obdařené neskutečně krásnou postavou i obličejem, které umějí vařit, péct, šít, vyšívat, háčkovat a plést (skutečná kráska z fotky, kterou někdo odcizil na internetu, možná svede polévku z pytlíku, ale pro virtuální obraz je to zcela věrohodný fakt), které vyšívají doma v zemljance nejlépe za úplňku (to je svit měsíce větší), ty bohatší za svitu svíčky, nejlépe vlastnoručně vyrobené, a při ručním vyšívání Ájlavjů na tričko pro budoucího házbenda z Evropy jim kapou slzy smutku, že ho ještě pár měsíců neuvidí, minimálně do doby, než jim pošle půlku svého bankovního konta s vidinou, že by snad taková kočka chtěla našeho českého pivního fešáka s pleší, třemi exmanželkami, podporou ze sociálky a alimenty na stádo dětí.

Co ale obě věci – tedy falešné celebrity i falešné vojáky – spojuje, je jakési manipulátorství, těsné pouto, které mezi nimi vzniká. Někdy dokonce některé ženy ale i muži, i procitnou a uvědomí si, že si píšou s falešnou celebritou či vojákem, ale stejně v tom pokračují a posílají peníze dál… A věří všemu, čemu věřit chtějí, nejčastěji „no tak není skutečný, ale vzniklo mezi námi pouto, určitě mi chce“ atd, a nechápou, neboť dál chtějí věřit svému snu, mít aspoň svůj sen, když nemají zajímavý život, jen zoufalou samotu. Takže v tom pokračují a vymyslí si ve své hlavě cokoliv, aby si případné pochybnosti o svém milém z oblasti showbyznysu vysvětlily a omluvily.

Falešné celebrity stojí ve stínu těch pravých a bránit se tomu mohou i samotné celebrity. Třeba právě na síti TikTok je to jednoduché – jak poznáte fake od pravého? Tak jednak podle počtu followers. Kde jich bude nejvíc, bude to nejspíš pravý profil. Ať již spravovaný nějakým managerem nebo samotnou celebritou. V poslední době se navíc rozmohla pěkná věc – samotné celebrity nemají problém si svůj vlastní účet spravovat a co často dělají jsou live vysílání. Takže osvědčené je, pokud si nahodíte svou milou hvězdu a vidíte ji, jak sedí ve svém obýváku a komunikuje. Někteří umělci sedí a něco si tam řeší, jiní s fanoušky mluví, jiní reagují třeba psanými textíky na papírcích, ale poznáte podle reakcí, že je to skutečně živý člověk, nikoliv mobil nasměrovaný na monitor s cizím videem. Samozřejmě že takovým způsobem se dá udělat jednoduše i live, lidi mohou dokonce psát komentáře v live chatu – ale zcela jistě celebrita neodpoví na konkrétní dotaz, jestliže se jedná o bůhví kdy natočený materiál.

Zlodějům nahrává bohužel i fakt, že z důvodu, že celebrity kdekdo obtěžuje, mají často svoje chaty placené. Takže jim ani nemáte jak napsat, pokud si vás nepřikliknou za přítele, což zpravidla neudělají, protože by nedělali nic jiného, než pak denně četli 95545464546465x, že je někdo miluje. A toho právě zloději zneužívají, protože i když si fanynka zaplatí placený chat, celebrita jí třeba taky ani neodpoví, kdyby se ho chtěla zeptat, jestli jí psal z jiného účtu. A stejně tak si to pak v hlavě vysvětlí, že ten druhý účet je přece tajný…tak to nemůže veřejně přiznat. Samozřemě skameři číhají i na live broadcasting pravých celebrit a pokud přistihnou svou oběť, že se na něco podobného vyptává, dostane od nich vzápětí rejžák za to, proč se ptala, když píše přece jenom jí z tajného privátního chatu a že jí tedy psát nebude, jestliže mu nevěří a tímto dokázala, že ho nemiluje. Dokonce i obcházejí různé podobné profily a když objeví někde fanynku, jak něco komentuje, dostane další rejžák, že je mu nevěrná a proč chodí ještě tam či tam. Fanynka se pak zpravidla následně rozbrečí a udělá všechno, co zloděj požaduje. Když procitne a přestane, skamer může vytáhnout získaný kompromitující obsah zpráv – bohužel, někdy i hrozby naplní a fanynka pak může najít své úžasné privátní fotografie například na stránkách s tematikou pro rozdováděné pány.

A jak se proti tomu bránit? Asi je dobré, abyste své starší maminky, babičky, ale i tatínky a dědečky a především ty, kdo jsou většinou sami a nejsou na internetu zrovna experty, preventivně informovali o podobných praktikách. Pokud je vaše maminka či babička nepolíbená internetem a nechce se v té oblasti ani vzdělávat, pak je obrana vcelku jednoduchá – tradiční sňatkoví podvodníci již víceméně s příchodem techniky vymizeli a když, tak budou tak staří, že by je nejspíš vaše blízká osoba ani nechtěla či by na to rande ani nedošli. Ale pokud například babička surfuje na sítích a internetu, ale je důvěřivá a je zoufale sama, vy na ni nemáte čas a ona si nemá s kým povídat, a má svůj bankovní účet, ze kterého platí kreditkou a ovládá internetové bankovnictví, a navrch má chytrý telefon, ale není zrovna profesí ajťačka či ostřílená bankovní úřednice, pak už se vyplatí raději blízkou osobu preventivně varovat. Pomůže tedy jen šíření forem zlodějny, informování rizikových skupin osob a pozor na tato hesla, kdy se dotyčný stává podezřelým:

  • Jakmile chce někdo jít na WhatsUp a požaduje telefonní číslo,
  • Jakmile chce číslo účtu, kreditky, heslo do mailu, do bankovnictví, přístup přes vzdálenou plochu atd,
  • Pokud ho nikdy nevidíte on-line, že se jedná přímo o něj, v reálném čase

Pokud už se vám stane, že jste naletěli, nemějte proto zášť vůči skutečným umělcům. Oni za naivitu svých fanoušků nemohou. Shoďte ze sebe stud a jděte celou nekalou činnost ohlásit na policii. Může se totiž stát, že zrovna ten váš skamer bude z našich luhů a hájů, neboť i zde se již naši čeští zloději etablovali na novodobé praktiky.

Přeji hodně ostražitosti ve světě fejkových celebrit.

 

(-jh-)

Foto: Pixabay