God and Eve vydali debutové EP “The Creation”

Jsou mladí, studují hudební kompozici a mají rádi současnou vážnou hudbu, jazz a artpop. Navzdory tomu, že stihli odehrát pouze jeden koncert, k jejich tvorbě se již pochvalně vyjadřují Kevin Cole z americké rozhlasové stanice KEXP a Michal Kaščák z festivalu Pohoda. Talentovaní God and Eve vydali koncem února u vydavatelství Slnko Records debutové EP s názvem “The Creation”.

Základ kapely God and Eve tvoří Eva Sajanová a Richard Grimm. Z autorské dvojce je Richard na domácí scéně již o něco více známý díky působení ve skupinách Raptor Koch, Max Bazowski a také surreálnému sólovému projektu Boh Vajec. Pro Evu je pětiskladbové EP skladatelskou prvotinou. V tvůrčím procesu přichází s prvními nápady, tématy a skládá hudbu, kterou Richard následně aranžuje, upravuje, a společně ji dopracují do finální podoby.

“Písničky vycházejí z mého života. Někdy se cítím dobře, potom jsou dny, kdy se na nic nezmohu a jindy se cítím, že necítím,” parafrázuje Eva Sajanové svoje texty, které píše v angličtině a ve slovenštině. Na klavír hraje odmala a momentálně studuje v maturitním ročníku konzervatoře v oboru skladba. Od začátku ji to podle vlastních slov přitahuje ke skládádání autorských skladeb. Možno také proto, že ji ne vždycky bavilo cvičit podle školních osnov.

Hudební vzdělání je však pro oba mladé autory důležité, kromě jiného také kvůli rozšíření přehledu a zdrojům inspirací, které následně přenášejí do pestré tvorby. Tu již ocenil také dramaturg legendárního amerického rádia KEXP Kevin Cole. “Velmi se mi líbí, jak hlas a kytara pracují s dynamikou a atmosférou,” pochválil nedávno zveřejněný singl “Banging My Head Against a Brick Wall”.

Komplimenty kapele vyjádřil také Michal Kaščák, ředitel festivalu Pohoda, pro kterého byl koncert God and Eve součástí jednoho z nejvýznamějších večerů v rámci nové relace Klubtúra na RTVS.

Debutové EP “The Creation” vyšlo digitálně 26. února u vydavatelství Slnko Records. Instrumentálně se na něm podíleli kytarista Marek Buranovský (Vojdi, Drť), baskytarista Tomáš Bateško (Vojdi) a bubeník Mattia Müller. Nahrávalo se ve studiu PULP s Jakubem Hríbikem a o mastering se postaral Boris Sodoma z High Five Mastering.

God and Eve již předběžně pracují na dalších písničkách a postupně formují dohromady stálou sestavu na živé vystoupení, jakmile to situace v souvislosti s pandemií dovolí. V den vydání nového EP jim do koncertního kalendáře přibyla účast na nejbližším ročníku festivalu Pohoda.

Odkazy:

EP The Creation (FLAC & MP3): https://www.slnkorecords.sk/god-and-eve/the-creation-ep

Video Banging My Head Against a Brick Wall: https://youtu.be/pocm8_e1Ylc

Ženská pieseň (audio): https://youtu.be/JPLLqJ8t0vU

Stream EP The Creation: https://slnko.lnk.to/thecreation

God and Eve na Instagrame: https://www.instagram.com/godandeve/

God and Eve na FB: https://www.facebook.com/godandeve/

Zdroj: Slnko Records

(-jh-)