Staňte se sám sobě designérem – vyrobte si originální kožený doplněk z nabídky Kůží Helpo

Jestli patříte mezi kreativce a rádi vyrábíte z kůže, máme pro vás tip – skupinu Kůže Helpo na Facebooku. Ve světě paní Módy existuje spousta světových značek – koupit si je může každý, kdo má peníze. Máme pro vás ale lepší tip – buďte sám(-a) sobě značkou, vyrobte si originální doplněk, ladící s vaším šatníkem, a který se bude hodit přesně k vaší osobnosti a vyjádří vaše pravé já.

Kůže je jeden z nejkvalitnějších materiálů, který existuje. Má nejrůznější použití nejen v módním světě. Má své kouzlo a pokud máte doma něco koženého, jistě víte, že čím starší, tím krásnější kůže zpravidla je. Kožený výrobek je prakticky nezničitelný, pokud ho správně udržujete a chováte se k němu tak, abyste ho mechanicky nepoškodili. Ať již se jedná o kožené kabelky, pro muže stále oblíbenější kabely přes rameno, samozřejmě peněženky, nejrůznější obaly na doklady a podobně, nebo třeba o obuv, potahy a palubky v autech, doma třeba na sedacích soupravách a podobně, kůže se používá často na místech, že si to ani kolikrát neuvědomujeme, kde všude je kolem nás.

Ať již šijete či vyrábíte z kůže profesionálně nebo jako hobby, zcela jistě je vaším zájmem vyrábět z kvalitního materiálu. Kvalitní pravá kůže je přesně tou správnou volbou. A kdo má stále jen trochu zábrany, tak pokud nejste zrovna vegetarián nebo dokonce vegan, pak vězte, že podle legislativy Evropské unie jsou všechny prodávané kůže z jatečních zvířat a nejedná se určitě o kůže z kožešinových zvířat. V shopu Kůže HELPO můžete najít nepřeberné množství kůží jak z hlediska typu, tak barev a netradiční povrchové úpravy. Kůže jsou dováženy ze států Evropské unie a jejich luxusní vzhled i vlastnosti vás jistě okouzlí a inspiruje k originálním výrobkům.

Profesionální designéři často tvoří z kůže úžasné věci a vy, pokud máte k sobě dostatečnou kreativitu, nebo i pokud máte tvoření jako hobby, s touhou vyrobit si originální kousek, který máte jen vy, máte nyní dveře otevřené – dveře do shopu Kůže Helpo. Vybírat můžete ze široké nabídky usní hovězích, kozích, jehněčích, nebo i silnějších kůží. Vše záleží na tom, co chcete vyrábět a jaké na to máte doma vybavení. Majitel shopu vám rád pomůže s výběrem.

Firma sídlí fyzicky ve Zíně, kde ji můžete po dohodě s majitelem navštívit, ale stejně tak můžete nakupovat distančně, což je v současné době pandemie tím nejideálnějším řešením. A přece jen můžete také bydlet na opačné straně republiky. Skupina Kůže Helpo se nachází na adrese https://www.facebook.com/kuze.helpo.5 . Stačí si jen vybrat ze spousty druhů kůží na fotografiích, nebo pokud si přejete něco speciálního, napíšete do zprávy a majitel Vám obratem odpoví. Lze si tak za pár minut vybrat co se Vám líbí a pak již jen čekat na krásné kůže, které Vám dorazí.

Máme kůže – a co dál? Pak již stačí vymyslet si, co pěkného si vytvoříte – ať již to bude atypická kabelka, kožená vesta nebo třeba boty barefoot, váš výrobek bude vždy originální. Pokud se chystáte šít, na běžné prošití vám stačí obyčejný šicí stroj, ideálně starší typ, například Veritas nebo starší model Janome, a pak babičkovské šlapací stroje jako Minerva, Lada, Singer atd. Jen pozor – na plastových strojích ze supermarketů pravděpodobně kůži neprošijete – stroj může být modernější, ale chce to, aby měl bytelnou konstrukci a ideálně přítlak patky. Pokud vám stroj neváže steh, zkuste ho nakrmit jehlou pro šití kůže. Pro lepší posun patky na materiálu je dobré mít speciální patku nebo u tmavších typů kůže ji můžete i lehoučce přetřít olejem do šicího stroje (třeba namaštěným ubrouskem) – jde to ale jen u kůží, které mají vrchní povrchovou vrstvu a jsou v tmavých barvách, aby olej neudělal na povrchu skvrny. Nicméně i obyčejná patka pak po kůži jede jak Fitipaldi v době největší slávy.

Pokud byste chtěli svůj výrobek opravdu vydesignovat a nejste vlastníkem sedlářského stroje, máme pro vás tip – ušijte si ho ručně. Abyste dosáhli krásných dlouhých stehů, je potřeba pořídit si voskované sedlářské silnější nitě. Vyrábějí se v různých barvách a můžete si tak sladit nit s kůží nebo naopak vytvořit záměrně požadovaný barevný kontrast. Abyste měli stehy jeden jak druhý, je dobré si nakreslit z rubu čáru, kde bude šev, a naměřit si přesně od sebe dírky, ideálně ve vzdálenosti kolem 5-6 milimetrů. Je dobré si předem prorazit dírky jednomilimetrovým průbojníkem, aby se vám snadně šilo. Ideální je šít 2 jehlami proti sobě předním stehem tak, aby na líci i rubu byl stejný šev. Při nedobré průchodnosti jehly, například při více vrstvách, je dobré mít po ruce také šídlo a někdy i kleště. Jehly doporučuji použít na kůži – dají se zakoupit v prodejnách se řemeslnými potřebami. Jehly na šití kůže i nitě najdete ve specializovaných obchodech pro kutily.

Vytvořte si svůj vlastní model, splňte si sen a staňte se sám sobě módním návrhářem. Vězte, že i když se vám šev úplně nepovede a celý výrobek bude vypadat trochu jinak, než jste původně mysleli, i tak budete mít radost, že jste si vytvořili něco podle svého. Najít tu správnou zábavu a mít nějakého koníčka, a následně mít radost z povedeného díla – to je přesně to, co kreativní lidi těší nejvíc.

Co tedy zbývá? Navštívit stránku https://www.facebook.com/kuze.helpo.5 a začít zkoumat obrovský výběr, který tento námi vyzkoušený seriózní prodejce nabízí. V budoucnu pro vás chystá ještě další překvapení, ale o tom zase příště. 😊

(-jh-)