The Legends Rock Fest v Hořicích hostil letos poprvé Areál Zahrada

Minulý rok jsme měli smůlu, letos se však hořický Legends Rock Fest uskutečnil v plné parádě, jak jsme zvyklí. Stovky fanoušků se bavily při legendárních i méně známých českých kapelách.

Deviant složili poctu Vláďovi Šafránkovi, XIII. Století zahráli řadu dlouhých skladeb
Krátce po druhé hodině odstartovala festival teplická rocková formace Deviant. Nemilosrdné slunce však v prostoru před pódiem téměř vypalovalo cejch, valná část publika si proto užívala tuto energickou partu ze stinných míst. Patří jim velký dík za poctu Vláďovi Šafránkovi v podobě coveru jeho skladby Motorkářská. Druzí v pořadí byli nám dobře známí Forrest Jump, kteří už mnohé rockery přilákali do předních řad. Vedle průřezu své tvorby zařadili do setlistu i novinku s názvem Uprostřed magnetických polí, kterou kapela nedávno též obohatila videoklipem. Tyto borce z Bučovic vystřídali na pódiu gothic rockoví XIII. Století, jedna z mála kapel svého druhu u nás. Čtyřčlenná sestava, jejímž jádrem jsou bratři Petr a Pavel Štěpánovi, bavila fanoušky mnohými dlouhými skladbami jako Transylvanian Werewolf, Frankenstein nebo Elizabeth, kterou se se svými příznivci také rozloučili.

O pořádný rozruch se postaral Visací zámek, Arakain začal novou tvorbou
Visací zámek byl prostředním bodem pátečního programu. Poté, co se všichni naladili a zapojili, vyhlásil již tradičně frontman Hony nad tímto místem „punkový království“. Vedle klasických vypalovaček jako Traktor, 50 nebo Známka punku kapela zařadila do svého setlistu i pár novinek z loňského alba Anarchie a totál chaos. Hony nešetřil svými klasickými humornými průpovídkami, zatímco během skladeb se před pódiem rozjíždělo divoké pogo. Novou písní Dnes ještě ne odstartovala svůj set další devětatřicetiletá legenda Arakain. I zde frontman Honza Toužimský požádal fanoušky o třicetisekundový intenzivní aplaus mezi skladbami, což pro metalové nadšence pod pódiem rozhodně nebyl problém. Ke konci si mnozí zaskákali při klipovce Ďábelská hra a set Arakainu ukončil již tradičně song Apage Satanas.

Izzi zpíval zpoza „motorky“, Welicoruss se postarali o ohromný závěr
S nastávající tmou plně vynikly veškeré světlomety a kulisy v prostředí stage. Zatímco dění zde bylo zakryto oponou, připravovalo se na pódiu vše potřebné pro hardrockovou stálici Doga. Nechyběly dva obří ventilátory nebo Izzyho mikrofonový stojan ve tvaru přední části jeho oblíbeného Harley-Davidsona. Kapela již tradičně neopomněla ty největší hity včetně dvou novějších klipovek Beskydy a Poslové předků. Poslední kapelou pátečního dne byla česko-ruská symphonic blackmetalová formace Welicoruss. I extrémní metal přitáhl značnou část fanoušků k pódiu i přes relativně pozdní hodinu. Oděni v působivých kostýmech a s typickým corpsepaintem spustili Welicoruss krátce před půlnocí pořádnou metalovou smršť, jak je jejich dobrým zvykem. Ke konci setu kapela zahrála i skladbu Wintermoon Symphony, což je jedna z prvních, kterou frontman a zakládající člen Alexej Boganov napsal. Krátce po svém setu se celá čtveřice, podobně jako mnozí jejich předchůdci toho dne, shromáždili u vstupu do backstage, kde se dlouho fotili a bavili se svými fanoušky.

Vysoké teploty přiměly mnoho fanoušků sledovat produkci zpovzdálí
Sobotním ránem se hořický The Legends Rock Fest přehoupl do své druhé poloviny. Hrát se začalo už v jedenáct dopoledne, poslední tóny utichly s úderem jedné hodiny ranní. První kapelou druhého festivalového dne byla progressive-hardcoreová čtveřice Maylive. To už se alunce nemilosrdně opíralo do Areálu Zahrada a valná většina příchozích tak sledovala dění na pódiu z pohodlí stínu stromů či dřevěného sezení. Podobná byla i situace během setu Eclipsis a Madam Royal. O pořádné pozdvižení se následně postarala hard’n’heavy formace Seven, jež si do popředí pódia přistavila mohutné plamenomety, které tak fanouškům v předních řadách zatápěly ještě více než sluneční paprsky.

Komunál přilákal k pódiu početný dav fanoušků, Trautenberk bavil nejen muzikou
Sobotní dramaturgie spěla do své druhé poloviny, když se začalo připravovat pódium pro Komunál. Prostory před pódiem se náhle začaly hustě zaplňovat, a není divu – stačilo se rozhlédnout kolem sebe, a hned jste viděli mnoho lidí s trikem těchto rockerů, kteří v příštím roce oslaví 30 let existence. Kapela odehrála několik skladeb z nové desky Naše věc, která vyšla v minulém roce, a jak je již zvykem, u řady známých skladeb byl ponechán refrén čistě na fanoušcích. Pořádně živo a veselo bylo i při setu klatovských Trautenberk, přičemž frontmani Luboš Valeček a Míra Císler rozhodně nešetřili vtipnými dialogy, které jsou při jejich produkci obvyklé. K vidění byla i řada dalších vylomenin, například v případě bicmena Jirky Hodla, který chvíli hrál schovaný pod krabicí. Kapela si tradičně od fanoušků vyžádala i jeden drsný kousek v podobě wall of death.

Walda Gang pořádně roztančili fanoušky, pořadatel festivalu pronesl emotivní projev
Divokou tancovačku způsobili následně Walda Gang, kdy především frontman Miro Šmajda neustále hecoval fanoušky v celém areálu. Počasí se sice už trochu umoudřilo, to ale nezabránilo Atomovi, aby fanoušky v předních řadách ochladil proudem studeného vzduchu. Touha po přídavku byla ke konci vyslyšena a tahle osmičlenná veselá parta se rozloučila skladbou Je tu léto. Po setu Walda Gangu bylo na řadě předání ceny pro kapelu, která získala od fanoušků nejvíce víček, tedy hlasů, jak je na The Legends Rock Festu již zvykem. Třetí místo patřilo Komunálu, pomyslné stříbro brala Doga a vítězem se již počtvrté stala kapela Traktor. Před předáním ceny jejich frontmanovi jsme však byli svědky emotivního projevu hlavního pořadatele festivalu Zdeňka Lhoty, který představil celý organizační tým a poděkoval mj. i fanouškům za velkou podporu.

Traktor potěšili fanoušky zprávou o novém albu, produkci uzavřeli X-Core
Při pohledu na hustou skrumáž rockerů pod pódiem bylo jasno, že valná většina z nich se těšila především na Traktor. Kapela sestavila setlist výhradně ze skladeb, které hraje na souběžném turné Monster Meeting s Dymytry, své pevné místo zde tedy měly hitovky jako Defenestrace, Neber si rockera, Bludičky nebo Transfúze. Frontman Martin Kapek připomněl, že na podzim se můžeme těšit na nové album a v lednu příštího roku na výroční koncert ke dvaceti letům kapely v Ostravar aréně. Poslední píseň s názvem Letokruhy pak věnoval všem, kdo už tu s námi nejsou. Festival uzavřela formace X-Core, vystupující posledních pár let opět v pětičlenné sestavě. Mnoho fanoušků již začalo odcházet z areálu, značná část však ještě zůstala na set této metal-rapové kapely, která svým nasazením přiměla fanoušky k mohutnému mosh-pitu. Poslední tóny X-Core uzavřely festivalovou produkci krátce před první hodinou ranní.

Text: Mates Šimek

Foto: Veronika Majerčíková Špundová