Vyšívací stroj JANOME MC 500e a tipy o vyšívání

Značka JANOME – kvalitní šicí stroje jak pro průmyslovou výrobu, tak pro domácí švadleny. Přiznám se, že tuto značku mám ráda. Kdysi jsem si zakoupila šicí stroj JANOME jako náhradu za svůj starý šlapací Singer a musím říct, že tento stroj mi šije s jednou drobnou opravou dodnes. Má opravdu bytelnou konstrukci, štelovatelný přítlak, štelování délky i šířky stehu a je to zkrátka stroj, na který se mohu spolehnout. Stejně tak mám zhruba poloviční dobu i overlock JANOME, takže co dodat – tyto stroje jsou „držáky“. I proto mi to logicky táhlo k této značce též v oblasti vyšívacích strojů.

Nutno říct, že JANOME je dá se říci, opojímená značka na trhu vyšívacích strojů, respektive, ženy spíše volí Brother. Možná příčina může být, že Brother prodávají dva z podle mě nejserioznějších a nejznámějších prodejců – paní Lenka Nej šicí stroje a firma Čendulka. Poslední mnou oblíbenou firmou je kromě těchto dvou top hráčů mezi prodejci i z mého pohledu třetí – firma Strima, která je mimo jiné prodejcem právě značky JANOME. A tito tři prodejci jsou také jediní, u kterých jsem si šicí stroje koupila, protože jejich představitelé jsou ochotni operativně poradit a mají především zkušenosti – člověk si jednak již předem nekupuje „zajíce v pytli“ – ví do čeho jde, a druhak, pokud se mu něco nedaří vykoumat, prodejci rádi poradí.

Při výběru jsem okukovala stroj v rámci domácího použití a poté, co Ježíšek koupil značku JANOME 😊, jsem ještě nevědomky okukovala Brother, který byl v podobné cenové relaci s podobnými vlastnostmi, respektive velikostí rámečku. Janome měl rámeček o trochu větší a především měl rameno jezdící na opačnou stranu, což osobně považuji oproti Brotherům za výhru. Co se týče zmiňovaného pojezdu u Janome doleva, oceníte to hlavně, pokud vyšíváte ubrus neboj jinou větší látku. Látka tím pádem leží nalevo a nijak nebrání na vyšívací ploše. Ať si každý říká co chce, v tomto jsou Janomky prostě nejlepší.

Co se týče výběru stroje jako takového, pochopila jsem jako naprostý vyšívací začátečník, že buď se jedná o profesionální stroje s více jehlami, nebo je už pak víceméně jedno, jaký člověk vybere, protože to vyšije každý víceméně stejně. Ač někdo říká, že „Brother vyšívá lépe“, já jsem na svém Janome nenašla nic, co by nefungovalo nebo že by něco nevyšil. Naopak z mého laického pohledu má JANOME prakticky bezkonkurenčně největší display, což byl jedním z kriterií, proč mi právě tento stroj kromě ježdění ramene na druhou stranu, zaujal. Nicméně nemohu porovnat „kvalitu výšivky“ – ale jsem více než velice spokojená a že jsem tedy sakra náročná 😊

Jak vlastně takové vyšívání probíhá? Není to určitě nic, co by neuměly i konkurenční stroje, ale v podstatě by to mohlo pomoci začínajícím uživatelkám vyšívacích strojů.

Za prvé je potřeba mít hlavně pro počáteční pokusy kvalitní látku a vybrat k ní správný podklad. Existuje x návodů a x  nejrůznějších skupin, kde si ženy vzájemně radí. Já osobně používám nejraději – a téměř na všechno – rozpustný vliselín, i když na některé věci může být samozřejmě i pevný podklad, který pod výšivkou zůstane. Jelikož ale vyšívám hlavně na trička, která pruží (většinou složení bavlna 92 procent a 8 procent elastan), volím rozpustný podklad. Tento podkladový materiál jakoby lehce pruží a jde opravdu bezvadně vypnout i v rozích rámečku. Aby se předešlo nejrůznějším hrbům, špatně vypnuté látce, ujíždění podkladu, jeho přetržení při upínání atd., atd, je potřeba podklad k látce nějak zafixovat. Existují podklady, které se dají přižehlit. Je to víceméně „zadarmo“, proč ne. Ale může se stát, že budete potřebovat vyšívat na látku z umělým vláknem a pak může dojít k poškození látky. Osobně mi bylo doporučeno sublimační lepidlo ve sprayi a musím říct, že ho nyní používám úplně na všechno. Nemusím vytahovat žehličku, lepidlo mi vydrží opravdu dlouho, stačí položit podkladový materiál na staré noviny, stříknout lehoučce a poté přilepit na vyrovnanou látku, u zmiňované tričkoviny je důležité, aby látka nebyla nijak vytahaná atd. Dělám to tak, že si látku položím na rovný čistý stůl rubem nahoru, a na ní přilepím podkladový materiál tak, aby nedošlo k deformaci látky. Poté, dokonce i když je ještě látka s podkladem trochu vlhká od lepidla ji vypnu do rámečku. Podklad lehoučce pruží, takže látka se vypne opravdu dokonale.

A jak správně vypnout látku? Dost žen lajících v diskusích, že „stroj jim nešije“, „domácí stroje jsou krámy a je potřeba mít pouze profi stroj“ atd, podle mě dělá školáckou chybu v tom, že nemá správně napnutou látku a bohužel kolikrát se ženy diví, že jim to huhlá nit, ale problém je v tom, že mají chybný podklad nebo dokonce žádný podklad, případně do stroje navlečou běžné barevné šicí nitě, a diví se, že jim to nevyšívá… Další věc je, že jim stroj nešije, vytahuje cucky atd, protože a prostě, ho nečistí a nemažou. Pokud si netroufají na údržbu, mohou to svěřit manželovi (je pravda, že „vyšíváky“ jsou poměrně těžké), ale aspoň vypnout látku je potřeba. Určitě ten stroj není o tom, že někdo neumí šít ani na normálním stroji, nikdy to nedělal, a domnívá se, že si koupi stroj nejlépe z druhé ruky, tu látku k němu jen tak položí a ono se to samo vyšije (a nejlíp rovnou na kšeft). Nevyšije. Je potřeba začít už správným navlečením stroje, stroj udržovat a především je dobré, pokud někdo někdy předtím vyšíval aspoň ručně, aby dovedl vypnout látku do bubínku (to je po staru řečeno rámeček, dříve z luby – tedy speciálního dřeva, zpravidla kulatý, na který se napínala látka pro ruční vyšívání). Pro ty, co to nedovedou, posílám malý tip: Látku s připevněným podkladem upnete co nejvíce napevno do rámečku, ale nedotáhnete šroub. Poté ji kolem dokola vypnete, přitáhnete šroub, a takto postupujete až do úplného vypnutí. Látka správně vypnutá nesmí mít nikde „sklad“, ani jiný hrb, a jak se píše v návodech, při poklepu by měla být natolik vypnutá, že zní jako blána na bubnu.  Co je také nesmírně důležité je, že uživatelé strojů chtějí občas ušetřit a nedají podklad správné velikosti. Podklad by měl být uchycen ze všech čtyř stran v rámečku. U zkušených majitelek vyšívacích strojů a u menších nekomplikovaných výšivek občas stačí i pruh přilepeného či přižehleného podkladu uchycený ze dvou stran proti sobě, ale priorita pro kvalitní výšivku je uchycení na 4 stranách. Osobně ten pruh nikomu neradím, jen zmiňuji, že při ušití xté samé výšivky na ten samý podklad a látku se to občas povede. 😊

Je bezpodmínečně nutné do stroje navléci speciální nitě k tomu určené.  Vyzkoušet si, které vám budou na tom vašem stroji (i jiné značky) nejlépe vyšívat. Je dobré mít také různé síly jehly – podle druhu materiálu je dobré určitě volit správný druh nebo mít alespoň střední sílu jehly. Co se týče vyšívacích nití, doporučuji je zakoupit v šicím centru, odvážlivci mohou zkusit i Aliexpress. Nitě tam vyjdou výrazně levněji a já jsem měla to štětí, že kdykoliv jsem si je koupila, došly mi krásné barvy, nitě se netrhají, nesrážejí atd. Přiznám se, že na výběr nití a jehel nejsem žádný expert a když nevím, prostě to vyzkouším nebo se zeptám prodejce, které by mi doporučil. Měla jsem možnost vyzkoušet Iris a Gunhold. První se mi poměrně dost trhaly, druhé vyšívají bez problémů a paradoxně mi nejlépe vyšívají ty ze zmiňovaného Aliexpressu, ty se prostě ne a ne přetrhnout či jinak zatrhávat, a jsou kroucené tak akorát, takže se vůbec nesmyčkují. Co se týče ceny, bude to ale v současné době tak nastejno, poté co Aliexpress začal nastavovat DPH a clo.

Vlastní vyšívání pak probíhá tak, že vyšíváte vždy jednou barvou a poté se stroj zastaví a vyzve vás k výměně barvy. Jak často se mění je dáno, jak dalece dobře je naprogramovaná výšivka. Není to záležitost stroje, ale konkrétního vzoru. Ideální je samozřejmě vyšívat hlavně ze začátku vzory s menším počtem barev, než se to naučíte. Mě se hned zpočátku povedlo, že jsem se rozhodla vytvořit si vlastní vzor z fotografie, a našeho kocourka Kubíka jsem vyšívala místo avizovaných třiceti minut asi 6 hodin, jelikož jsem neměla vychytané měnění nití. 😊 U výšivek zabudovaných ve vyšívacím stroji, poskytnutých prodejcem nebo zakoupených na vyšívacích webech, by se to nicméně stát nemělo. Co je také dobré u většího počtu barev – když si otevřete obrázek, objeví se v souboru nití jejich čísla. Samozřejmě se nestane, že byste měla tu konkrétní barvu, ale dohledáte nějakou podobnou. Nebo se to i stane – pokud máte hodně barev a stejnou značku nití (sada nití se dá u Janome navolit v nastavení, pak by vám to teoreticky mělo ukazovat stejná čísla). No a pokud vyšíváte třeba růži, kde máte 10 druhů nějaké červené barvy, pak samozřejmě po minutě nevíte, která je která. Osobně jsem si vždy napsala papírky s číslem a na ně postavila zmiňovanou špulku s nití. Dost to ušetří práci. U kytiček je to ještě jedno, ale kdybyste vyšívali třeba obličej, mohli byste pak dotyčnému vyšít třeba podivně zbarvený nos. 😊

Každý stroj má rámeček a při koupi si určitě nevybírejte stroj, který má rámeček třeba 10×10 centimetrů a nelze do něj dokoupit větší. Pokud hodláte vyšívat větší výšivky, pak se vyplatí mít rámeček 20x20cm.  Popisovaná Janome má ten luxus, že rámeček má 20×20 a dokonce i nadstandard 20x 28 cm. Dokoupila jsem si ještě osobně rámečky 14×14, jelikož jsem vyšívala drobnější výšivky, a pak ještě i úplně malý rámeček, který ale využívám málokdy. Jinak nejvíc jsem toho vyšila na 14×14 a 20×20 cm. Oba rámečky lze dobře vypnout. Obecně platí, že čím  menší rámeček, tím lépe to vypnete. Ale je určitě dobré mít možnost volby. Takže já radím, i kdybyste si nevybrali Janome, vyberte si určitě stroj, kde jsou tyto rámečky dokoupitelné. Pozor – každý stroj má nějaké „svoje“ rámečky, není to o tom, že byste si koupila nějaký univerzální, který půjde na všechny stroje. A ještě je důležitá věc: pokud si koupíte stroj rovnou s nimi, protože víte, že je využijete, tedy rovnou „typ“ stroje, která je má v základním vybavení, pak je to dobrá volba. Dokoupení rámečků totiž není zrovna levnou záležitostí. Ale je to prostě tak – vyšívací stroj není pro vysloveně nemajetné – pořizovací náklady na vyšívací nitě, ale i podklad, také něco stojí, musíte mít též kvalitní nůžky na odstřih nití atd. (když už jsme u těch nůžek, doporučuji vyšívací nůžky značky KAI – viz Strima, ale i ostatní prodejci).

Janome MC 500 disponuje opravdu velkým počtem vestavěných vzorů. Upřímně řečeno, jestli jsem jich využila tak 10, je to moc. Takže při výběru stroje určitě neberte v potaz, kolik výšivek má zdroj vestavěných zdarma nebo jestli je tam zrovna vámi požadovaný myšák Mickey. Ale spíš jsem si výšivky postahovala na webech. Firma Strima například poskytuje na svých stránkách možnost stažení free vzorů (podobný servis poskytují i ostatní výrobci a prodejci).  Výšivky si můžete také naprogramovat, ale určitě to chce umět trochu technicky pracovat s počítačem – je potřeba obrázek převést do vektorů a z něj pak tvořit výšivky atd. – já to alespoň jinak nedovedu, ale existuje asi i více návodů, které jsou dány i konkrétními programy. Pokud navíc nemáte zrovna touhu mermomocí vyšít si vlastní výšivku, pak je lépe vybrat si výšivku z k tomu určených webů. Osobně nakupuju na www.embroiderydesigns.com , kde výšivka vyjde na pár desetikorun a ušetřený čas raději věnuji něčemu užitečnějšímu. Jednodušší výšivky jsem byla schopna vyrobit, ale párkrát jsem i využila služeb někoho, kdo má větší zkušenosti a výšivku mi naprogramoval. Samozřejmě pokud máte hodně času a baví vás experimentovat, tak nákup software pro tvorbu výšivek je přesně koníček pro vás 😊 Je to určitě kreativní činnost. Jak přesně postupovat je podle mě nejspíš odlišné od toho, jaký program zvolíte – já mám Digitizer Junior, který mi pro Janome bohatě stačí – jestli se nepletu, některé programy převádějí i do vektorů (nějaký se dá stáhnout zdarma), já používám pro vektory Ilustrator a poté si načtu vektory do Digitizeru. Tato činnost je důležitá, pokud chcete udělat třeba logo, které má být jen „písmena“ na průhledném podkladě – jinak by se Vám naprogramoval plně vyšitý čtyřúhelník. Z čehož ale vyplývá, že to chce i nějaké minimální znalosti pro práci s grafickými programi – kdo je na to antitalent, je kupování programu zbytečné vyhození peněz, chce to nejdřív naučit se prostě základy s počítačem a grafikou a teprve se do podobných věcí pouštět, tedy alespoň v případě, že nemáte peněz nazbyt.

Po obecných tipech se vrhám tedy na kreativitu stroje Janome MC 500e… Nejspíš tyto vlastnosti mají i další stroje, ale píšu to hlavně kvůli začátečnicím, neboť se též stále považuji za začátečnici. Můj stroj dovede načíst obrázek jak přes kabel, tak přes wifi – tedy aspoň myslím. Píšu to z důvodu, že jsem wi-fi stejně za 2 roky nepoužila. Takže pokud by Váš stroj tyto funkce neměl a měl pouze USB vstup, bohatě to stačí. Co je důležité, abyste si pořádně přečetli návod. Není to tak, že na USB nahrajete vzor mezi vaše záznamy z porady, fotky pejska a podobně, a stroj Vám to načte. Je potřeba si koupit nové USB, na které nic jiného nahrávat nebudete, a to USB budete muset nejdřív podle návodu zformátovat. (Nové radím proto, protože USB není zrovna nejtrvalejší nosič – už se mi za život párkrát stalo, že mi u něj odešla nějaká součástka a data prostě zmizela, takže je potřeba si data zálohovat ještě jinam). Po formátování se na USB vytvoří u Janome (a nejspíš i u jiné značky, což najdete v návodu u vašeho stroje) speciální adresář, do kterého pak nahrajete výšivky. Když pak vyšíváte, je nutné, abyste si otevřeli správný adresář (ze stroje či USB). Pokud si například výšivku přímo upravíte, máte možnost si také upravenou verzi nahrát do stroje. Úpravou se myslí změna velikosti výšivky (pozor, lze jen do určitých procent), její zrcadlové převrácení nebo spojení několika obrázků dohromady včetně klonování stejného obrázku – třeba při umístění na dečku a podobně). Můžete si také sami napsat abecedou ve stroji třeba nějaký nápis, který si uložíte. Větší zásahy do výšivek nelze dělat vždy ve stroji. K editaci, jako například vymazání části výšivky nebo přidělání jiné atd, je třeba vyšívací software a také nějaké zkušenosti. Některé zakoupené výšivky nelze editovat, je to podle toho, jak byly naprogramovány. Ještě zbývá dodat, až na malé výjimky načítám z USB, paměť ve stroji není zrovna největší. Navíc i kdyby došlo k zaplnění USB, což se vzhledem k velikosti výšivek hned tak nestane, není problém mít USB flešek více.

K závadám při vyšívání….Někdy se stane, že stroj začne trhat nit, dělat z nití větší smotky atd…v tom případě nejlépe je zkusit vyšít něco, co bylo ve stroji přímo od výrobce. Pokud výšivku vyšije dobře, pak ta, co se trhá, je chybně naprogramovaná. A bohužel se může jednat i o zakoupenou výšivku. Další závady, proč se trhá nic, je na delší povídání – může to být čímkoliv (chybná jehla, vyšívací nit nebo dokonce obyčejná nit, nevyčištěný stroj, tupá jehla, špatně přimontovaná jehla, špatná látka, špatný podklad, špatně uchycený podklad, špatně uchycená látka s podkladem do rámečku, špatně naprogramovaná výšivka – co je pravým důvodem zjistíte pouze tak, že to prostě postupně prozkoumáte a vyzkoušíte).

U kupovaných výšivek je ještě nutné dát si pozor na licence – pokud si kupujete výšivku od soukromníka, pak pokud ho vysloveně dobře neznáte, abyste věděli, že výšivky skutečně dělal on, pak se i vy můžete dopustit porušení licenčních práv. Stejně tak pokud paní A sama naprogramuje výšivku například Mickeymouse nebo Krtečka a prodá ho paní B, tak obě se pak dopustily porušení licenčních pravidel – použili licencovaný obrázek. Není navíc licence jako licence – běžné výšivky se používají pro domácí využití, pokud chcete vyšít kamarádovi dárek atd, ale ne že koupíte za 2 dolary výšivku a pojedete ji na kšeft od rána do večera – a to jak tu výšivku, tak případně i prodej samotného vyšívacího vzoru je v podstatě trestný čin. Jiná věc je, když budete mít vlastní firmu a pošlete Vámi vytvořené nebo pro Vaši firmu vytvořené logo paní A, která vám naprogramuje výšivku a logo vám vyšije na vaše firemní trička – to je samozřejmě OK. Na případné „podezřelé“ záležitosti doporučuji udělat si s protistranou alespoň smlouvu, kde se tvůrce výšivky zavazuje, že je on sám tvůrce – vzor i programování, a stejně tak pokud bude programovat třeba Vaše logo Vaší firmy, že ho neposkytne třetí straně, zdarma ani za úplatu).

Jako naprosté parazitování, se kterým jsem se v šicích a vyšívacích skupinách setkala, je pak ano nazvu to tím správným názvem, kradení log hudebních skupin a interpretů, sportovních klubů atd., a jejich vytváření a vyšívání na výrobky, které pak filutové prodávají, aniž by se aspoň té kapely zeptali. Jiná věc je, pokud se s takovou skupinou dohodnou a mohou to dělat přímo pro jejich fanoušky, ale pokud někdo jede ve velkém loga kapel a prodává s tím trička, čepice, kabelky atd., osobně to považuji za naprosto nechutné parazitování na hudebních kapelách či celebritách a je to vysloveně na žalobu. Tyto věci s kapelním logem bývají hlavně u rockových kapel často jedním z mála příjmů kapely nebo managementu a pokud někdo nabízí na bazaru či „ve skupince“ všechny tyto věci, pak co dodat. Je to to samé, jako kdyby někdo vlezl k vám do bytu bez optání, když budete rozdávat večeři. Takže pozor na kupované výšivky. Osobně doporučuji raději využít zahraničních osvědčených webů nebo si stahovat výšivky na webech prodejce Vašeho stroje, ať už zdarma či za peníze, ale kde jsou tyto věci vyřešeny. A pro doplnění informací nutno říci, že pro komerční využití nějakého obrázku jsou ceny za licenci daleko vyšší než u výšivek pro vaši potřebu. Pokud si tedy stáhnete za pár dolarů výšivku s vánočním stromečkem a vyšijete ji babičce a pěti kamarádkám zdarma na utěrky, nikdo Vám  hlavu neutrhne, ale pokud byste těch utěrek vyšila 10,50,100 a více, a hodila je za cenu k prodeji do e-shopu či do veřejného e-marketu, už je to porušení licenčních práv, nemluvě o dalších věcích jako daňové přiznání atd. Pokud si nejste jisti, doporučuji si vyžádat od prodejce výšivky miniálně potvrzení, že se jedná o výšivku pro konkrétní účel použití, nebo viz smlouva výše. U oficiálních webů, třeba www.embroiderydesigns.com, se podobného chování nesjpíše nemusíte obávat. Tam je vždy vše přesně ohledně licence popsáno a poznáte to i podle výše ceny výšivky.

Zase jsem odběhla a zpět ke stroji Janome MC 500e. Pokud máte rádi komfort, jděte do něj. Naprosto skvělý velký display vám ukáže přesně, co vyšíváte a kde ve výšivce jste. Je navíc dotykový, takže ho lze ovládat prstem nebo speciální „tužkou“.  Stroj dovede úžasné věci, jako například vyšívat od určitého bodu výšivky, což oceníte v případě vzoru, kde se rozhodnete vyšívat třeba až od druhé barvy a nechcete přeprogramovat výšivku, nebo vyšíváte, potřebujete odejít – tak si prostě napíšete číslo stehu a další den zapnete stroj a pokračujete. Bez problémů vyšívá na plátno, na tričkovinu včetně pružné (bavlna a elastan), dokonce mi zchroustl i kůži hovězinu. Za celou dobu, co ho mám, jsem s ním měla problém jen jednou, kdy mi trhal nit – a důvodem byla tupá jehla.  Tedy problém byl ve mně a ne ve stroji. Trhání nitě může způsobit i chybná trasa nitě – například u atypických cívkách, tedy je dobré zakoupit si externí stojan (o tom možná někdy příště). Příjemný je i jeho externí stolek na zvětšení plochy, hlavně při použití většího rámečku. Na stroji mohu měnit rychlost, například při kovové niti. Stroj bez problémů vyšívá na rozpustném vliselínu krajky (folie na krajky nic moc, tu spíš využijete na froté ručníky). Vyšije mi cokoliv, co chci. Stačí jen jedno: mít ho správně navlečený, vyčistěný a mít netupou a správně zvolenou jehlu. Vyšívání je cesta k vaší kreativitě, i když jinak moc kreativní nejste – nemusíte mermomocí tvořit vlastní výšivky, stačí koupit si ji hotovou a při tom obrovském množství nabídek se málokdy stane, že potkáte někoho, kdo bude mít vyšitou tu samou. Navíc se výšivka dá přímo ve stroji naklonovat, zrcadlově převracet, zmenšit, zvětšit, výšivek si můžete naklikat na jedno vyšívání kolik chcete obrázků a z více obrázků si tak sestavit výšivku vlastní. Ovládání na stroji je natolik intuitivní, že to podle mě musí svést úplně každý, kdo dovede ovládat počítač nebo mobil. Jediné úskalí které vás může potkat je vaše případná nešikovnost – tedy je dobré věnovat péči upnutí látky, fixování podkladu atd.

Co dodat? Snad jen to, že jste si právě přečetli postřehy z amatérského pohledu, jako zkušenost s tímto konkrétním vyšívacím strojem, a na co byste si měli dát pozor při koupi i jiné značky. Pokud se vám líbí JANOME MC500e, pak získáte věrného vyšívacího kamaráda, který by Vás neměl zklamat. Příjemné je i to, že je to pěkně těžký stroj, tedy dobře sedí na stole a jak s oblibou říkám, u stroje čím těžší, tím lepší – jelikož je jasné, že uvnitř dříme poctivá ocel, nikoliv hromada plastu a podivných kovových slitin, které se mohou dříve častějším používáním zničit.

Osobně doporučuji nekupovat stroje z druhé ruky a preferovat nákup strojů nových – máte záruku a můžete ji využít v souladu se zákonnou lhůtou pro vrácení výrobku. Stejně tak máte záruku, že si nekoupíte vyčvachtaný omletý stroj, který měl před vámi bůhvíkolik majitelů, součástky pojedou v posledním tažení a dáte pak za opravy víc, než kdybyste si koupili stroj rovnou nový, bůhví jak to udržovali, jestli to někdo  mazal atd….. Nechci nikoho pro začátek odrazovat, ani brát prodejcům zákazníky, ale podle mě by si vyšívací stroj měli koupit ti, kdo už mají aspoň našito, vědí základní věci jak navinout cívku, jak se navléká stroj, a aby aspoň ze školních let měli zkušenosti s ruční vyšíváním (což se jim hodí při vypínání rámečku). Není to samozřejmě vysloveně nutnost, koneckonců ovládá se to stiskem tlačítka, ale pokud někdo nikdy nešil na stroji, nevyšíval ani ručně, je navíc nešika a má obě ruce s prominutím levé jak šavle, a navíc neumí pořádně ani s Malováním ve Win, ani s počítačem jako takovým, a koupí si k vyšívacímu  stroji rovnou ještě software na tvorbu výšivek, bude pak z podobného tvůrčího stroje jen nešťastný – chce to prostě trochu té šikovnosti a technického myšlení. No a pokud někdo nevládne grafickým softwarem, doporučila bych i s nákupem software počkat, než si stroj „osaháte“. Je dobré mít prostě nějaké zkušenosti a zručnost… jinak bude nešťastný zákazník i prodejce, kterému pak ty poničené s nitěmi zašmodrchané stroje bude nosit zákaznice zpět. Je taky potřeba si i při reklamacích uvědomit, že prodejce nemůže odpovídat za vady, když se vám někdo bude doma ve stroji šťourat, necháte ho dětem na hraní, sedí vám na tom pes či kočka ojeje to je ale legrace, náš Venoušek si vzal nůžtičky a přestihl mi nit, Venoušek si vzal vyšívací nit a točil  si s ní kolem kola od stroje a podobně, tak co dodat, taková zákaznice je prostě blbá a neodpovědná k sobě, k dítěti, ke stroji i k prodejci, a za to prostě ten prodejce fakt nemůže. Stejně jako když někdo něco na stroji ulomí či ohne, protože to vzal násilím, že si rozmontuje něco na stroji co jako uživatel montovat nemá atd atd., a stejně tak je nutno vzít v úvahu, že věci jako olej do stroje, jehla atd, je spotřební materiál a zlomená jehla není fakt porucha stroje. Jestli chcete, aby vám jakýkoliv stroj šil, vyšíval, overlockoval, coverlockoval atd., pak ke stroji patříte pouze vy jako zákazník, dejme tomu manžel, co povolí šroubek u stehové desky, když ho někdo ve fabrice moc utáhl, ale žádný kutil, mající potřebu to „po nich předělávat“, ani děti, psi, kočky atd.  No a tedy pokud chcete, aby vám stroj šil, tak si zabezpečte, aby vám k němu nikdo nechodil a nikdo si s ním „nehrál“. Ke stroji patříte v ideálním případě vy, návod od psacího stroje, olejnička, náhradní jehly, šroubovák – a v případě potřeby odborný autorizovaný servis.

Proč jsem tedy já osobně zvolila Janome? Serióznost značky, bytelná konstrukce stroje, prakticky neporuchovost této značky, spolehlivost značky i prodejce. Pojezd rámečku doleva, možnost dokoupení jiných rámečků. Záruční i pozáruční servis dlouhou řadu let. Neříkám, že Brother či jiná značka nemá to samé, dokonce v době, kdy jsem si stroj vybírala, byl jeden typ ve srovnatelné výbavě o něco levnější – ale obecně šicí stroj – jakýkoliv – není věc kterou by si člověk kupoval na pár let.

Vyšívací ale i šicí stroje – je to to samé co s autem. Musíte nejdřív něco umět a pak teprve fungují správně. Pokud si tedy chcete pořídit vyšívací stroj, ale neumíte šít ani rovně na obyčejném stroji, ano, možná vás zláká, že stroj vyšívá „sám“, ale budete pořád v nevýhodě. Je to to samé jako s autem když si pojedete do obchodu pro auto, taky musíte mít řidičák, a pro Audi, BMV, Superba atd, si nejspíš pojedete až poté, co jste předtím něco najezdili se starou „Feldou“.

Přeji hodně navyšívaných kilometrů s Vámi vybraným šitím strojem.

Přesné parametry JANOME MC 500e zde nevypisuji, ale můžete se s nimi seznámit třeba na tomto odkazu:

JANOME MC 500e

JANOME MC 550e

(-jh-)